Hívjon minket: 06 20 951 8696 | e-mail: info@geotermikus-hoszivattyu.hu

 • Коррекция детского аутизма в центре Мардалейшвили здесь
 • Лечение аутизма у детей в клинике здесь
 • Лечение всего-всего в Израиле http://service-med.com/
 • Napkollektor

  A geotermikus hőszivattyús rendszerek általában jól kombinálhatók, hatékonyabbá tehetők egy napkollektor rendszer használatával.

  Napkollektor

  A nap kimeríthetetlen energiakészletét hasznosítva egész évben környezet- és pénztárcakímélő energiához juthat Ön é családja is. A napkollektor egy olyan eszköz, mely napenergia felhasználásával közvetlenül állít elő fűtésre, használati melegvíz készítésre és medence-vízmelegítésre használható hőt. A korszerű napkollektoros rendszerek a gyengébb, szórt napsugárzást is hasznosítani tudják, ezért nem csak nyáron, hanem egész évben használhatók.

  A napkollektoroknak két fajtáját különböztetjük meg: a télen is kiváló hatásfokkal üzemelő vákuum-csöves kollektorokat, illetve a több díjjal kitüntetett síkkollektorokat.

  Síkkollektor

  A síkkollektor lelke az abszorber nevű fémlemez, ami a jobb fényelnyelő képesség érdekében egy speciális bevonattal van ellátva. A bevonat többrétegű – általában három – melyek mind különböző szemcsenagyságúak.  Ez teszi lehetővé, hogy kiválóan elnyelik a fényt, de nem engedik meg a visszaverődést. Az abszorberlemez hátoldalára vékony csőhálózatot forrasztanak. Ebben áramlik a hőtovábbító folyadék (víz és fagyálló koncentrátum), mely elszállítja a kollektorban termelt hőt a víztartályba. A folyadékot a téli időszak miatt fagymentessé kell tenni, ezért fagyálló koncentrátumot kevernek össze a vízzel. A napkollektort felülről egy biztonsági üveg védi.

  A ma kapható, jó minőségű síkkollektoros rendszerek kifogástalanul működnek, – Ausztriában akár már 40 éve – és minden időjárási körülmény esetében hozzák a tőlük elvárható teljesítményt.

  Vákuumcsöves napkollektor

  A vákuumcsöves kollektor az egyik legújabb és legnagyobb hatékonysággal bíró napkollektor. Fő előnye, hogy gyengébb fényviszonyoknál (szórt fény) és hidegebb időben is hatékonyan működik.

  A napkollektor lelke egy vákuumcső, benne egy rézcsővel. A rézcső gyűjti össze a nap hőenergiáját, a vákuum pedig elszigeteli az összegyűjtött hőt a környezetétől. Ezekben a csövekben a hőmérséklet elérheti a 200-300°C fokot, míg egy egyszerű síkkollektornál ez a szám általában 150°C körül van.

  Ezen kollektorok hátránya az adott felületen elhelyezehető felvevőcsövek alacsonyabb száma, amit a vákuumcsövek nagy hatékonysága ellensúlyoz. Előnyük, hogy sokkal tovább képesek maximális teljesítmény leadására, ugyanis a csövek mintegy 45°-os szögtartományban képesek felvenni a nap sugarainak energiáját, így nem kell a kollektorokat a nap után forgatni.

  Vákuumcsöves Napkollektor

  Nyílt és zárt napkollektor

  Alapvetően két fő napkollektor típust különböztetünk meg:

  1. Nyílt (Drain-back) rendszerű napkollektor
  2. Zárt rendszerű napkollektor

  A fő különbség a két napkollektor rendszerben a folyadékok kezelésében mutatkozik meg. A nyílt rendszerű napkollektor atmoszferikus nyomáson, a zárt rendszerű pedig állandó 2,5-3 bár nyomás alatt üzemel. Mindkét napkollektor rendszernek vannak előnyei és hátrányai: a zárt rendszerű napkollektort egyszerűbb kiépíteni, kisebb a szervizigénye, a drain-back tartályos rendszerű viszont biztonságosabb, téli hidegben nem fagy el.

  Nyílt (drain-back) rendszerű napkollektor

  A nyílt rendszer lelkét képező drain-back tartályt felett gyakorlatilag nincs víz, tehát a kollektor szárazon áll. Amikor a keringés elindul a rendszerben, akkor a drain-back tartályból töltődik fel a kollektor, így képezve ki a cirkulációs kört. Amint a keringtetés leáll, az enyhén meglejtett csövekből a víz visszafolyik a napkollektor alatt, a padláson elhelyezett drain-back tartályába. Mindezek miatt sem a nyári tűző napsütésben, sem a táli hidegben nem károsodik a rendszer, nincs szükség a fagyálló folyadék ellenőrzésére, gondozásmentes.

  Nyílt (drain-back) rendszerű napkollektor esetében számolni kell azzal, hogy a drain-back tartály a visszacsorgás miatt hangos lehet. Ennek a fajta napkollektornak a cirkulációs köre picivel nagyobb teljesítményű szivattyú behelyezését igényli. A drain-back tartályt érdemes szigetelni.

  Zárt rendszerű napkollektor

  A napkollektoros rendszerek hagyományosan és jól beváltan működő kialakítása a zárt rendszerű üzem. A zárt rendszerű napkollektor egy folyamatos nyomás alatt lévő cirkulációs kört tartalmaz. Ezt a rendszert kötelezően fagyállóval kell feltölteni, mivel télen könnyen elfagyhat. A rendszer tartalmaz egy tágulási tartályt, légtelenítő szelepet, illetve egy 6 báros biztonsági szelepet is, amely a magas hőfok miatti nagy folyadéktágulást illetve gőzképződést hivatott kezelni. A zárt rendszerű napkollektor nagyobb odafigyelést nem igényel, mert a rendszer vizét csak 8-10 év után szokták ellenőrizni.

 • Стеклянная студия http://soglassie.com.ua/
 • изготовление значков, объемных наклеек и магнитов на заказ free-forum.com.ua
 • Top