Hívjon minket: 06 20 951 8696 | e-mail: info@geotermikus-hoszivattyu.hu

Épületgépészet

Az épületgépészetnek az feladata, hogy egy épület lakóinak biztosítsa azt a komfortérzetet, amit a megfelelő minőségű és mennyiségű ivóvíz, a szennyvíz-elvezetés, a hőmérsékletet, és a levegő tud adni. Szakmai értelemben az épületgépészet a fenti rendszerek működéséhez szükséges épületen belüli csőhálózatokkal, azok szerelvényeivel és a hozzájuk kapcsolódó berendezésekkel foglalkozik.

Az épületgépészet ágai

Az épületgépészet az alábbi alterületekre oszlik: fűtéstechnika, vízellátás, csatornázás, gázellátás és az égéstermék elvezetése, légtechnika, klímatechnika. Marján Ferenc és csapata minden olyan épületgépészeti rendszerrel foglalkozik, amely  a geotermikus hőszivattyúk szereléséhez kapcsolódik, így a fűtéstechnikával (padló-, fan-coil és falfűtés), passzív hűtéssel, vízellátással és szennyvízelvezetéssel, valamint hővisszanyerő szellőztetéssel.

Vízvezeték szerelés

Padlófűtés

Bár a padlófűtés napjaink egyik legelterjedtebb fűtési formája, a tisztán padlófűtéssel kivitelezett rendszerek ritkák, és általában nem is célszerűek. A padló felületi hőmérséklete lakóhelyiségekben 29, fürdőszobában 33°C-ban van maximalizálva, ez pedig a rendelkezésre álló felülettel legtöbbször nem érhető el.  Hálószobákban és gyerekszobákban jellemzően nem használunk padlófűtést a felszálló por miatt, illetve arra is figyelni kell, hogy a nagy hőtehetetlenség miatt a padlófűtés felfűtése nehezebb.

Padlófűtés

Falfűtés

A falfűtés tulajdonképpen a külső falak belső felületén kialakított fűtőfelület, meleggé téve az egyébként hideg felületeket és így javítva a hőérzetet. A külső falba szerelt fűtésnek rengeteg előnye van, így például megszünteti a falak hidegsugárzását, nyáron hűteni is lehet vele, illetve nem láthatóak a fűtőtestek, hiszen a fűtőtest maga a vakolat! Egészségesebb is lehet mint a klíma vagy a padlófűtés, háló- és gyerekszobákban például inkább a falfűtést vagy a fan-coil fűtést szoktuk javasolni, mint az előző kettőt.

Falfűtés

Fan-coil fűtés

A fan-coil valójában egyfajta konvektor, amely ventillátorral keringteti az adott helyiség levegőjét. Nagy előnye, hogy hűtésre és fűtésre is alkalmas: ha a fan-coil belsejében hideg víz kering, hűteni tudjuk vele otthonunkat a forró nyári napokon. Télen a fan-coil rendszerben egy hagyományos kazán által felmelegített vizet keringtetve viszont fűtésre alkalmas.

fan-coil szerelés

Passzív hűtés

Hőcserélő A passzív hűtés tulajdonképpen azt jelenti, hogy a föld hőjével hűtünk – a folyadékot a fan-coil vagy a falfűtés rendszerében keringetjük. Ilyenkor nincs szükség klímára, vagy külön hideg vizet előállító hőszivattyúra – a talajszondában található 14-15 fokos vizet elég keringtetni a falfűtés csöveiben.

Hővisszanyerő szellőztetés

A hővisszanyerős szellőztetés lelke a levegős hőcserélő, amit más néven rekuperátornak nevezünk. A rekuperátor működési elve, hogy segítségével a házból kiszívott elhasznált levegő fogja felmelegíteni a házba befújt friss levegőt. A hőátadás ezekben az eszközökben 90% körüli is lehet, tehát nagyon magas a hatékonysága.

Rekuperátor

Top