Hívjon minket: 06 20 951 8696 | e-mail: info@geotermikus-hoszivattyu.hu

  • Коррекция детского аутизма в центре Мардалейшвили здесь
  • Лечение аутизма у детей в клинике здесь
  • Лечение всего-всего в Израиле http://service-med.com/
  • Vízteres kandalló kérdése

    a

    a

    Vízteres kandalló-avagy mennyire éri meg bonyolítani

    a

    Üdvözlöm a nagy hideget túlélt olvasóinkat. Mi ugye geotermikus rendszereket árulunk, ebben vagyunk a legjobbak. De persze nem vagyunk fafejüek, be kell látni, nem csak Mercédesz van a világon. Egyébként is, megkezdtük a fűtési nyelven csak átmeneti időszaknak emlegetett csökkentett teljesítményű fűtési időszakot. Igen, természetesen fűteni most is kell, csak nem maximális fordulattal. Mi történik ilyenkor általában? Általában a komfortos hőérzet igényünket egy vagy több termosztáton keresztül kommunikáljuk a kazánunknak. Ez egy bevált módszer, aki nem így csinálja, annak vannak melegebb és hidegebb időszakai. Nos mi van akkor, ha kint nem mínusz 15 fok van, hanem csak 0 fok. Nem egy nagy csoda, de lassabban hűl ki a ház, kevesebbszer kapcsolja be a termosztát a kazánt. Esetleg még a nap is kisüt, a mindenki által alkalmazott napkollektorok (itt az ablakokra, üvegfalakra, egyéb bevilágító felületekre gondolok) pedig szívmelengetően hőn tartják lakásunkat. Igen ilyenkor van létjogosultsága igazán a különböző fűtésrásegítési módozatoknak. Hogy miért is? Nézzük!

    Először is. A rásegítő önmagában nem elég a nagy hidegben, ezért egyik rendszerről a másikra történő átállás körülményes, vagy egyszerűen csak nem automatikus.

    Másodszor, lássuk be, hogy kényelmesek vagyunk. Senkinek sincs kedve kimenni a hidegbe fát vágni, vagy egyszerűen csak pakolni, pláne nem tv nézegetés esetleg egy lecsusszanó söröcske mellől. Persze én se tenném, inkább egy könnyed mozdulattal felkattintanám a gázfűtés termosztátját. De mikor nem hűl olyan gyorsan a kégli, akkor örül annak az ember ha spórolhat, és a rásegítő fűtés is önmagában elegendő. Igen, ha igazoltan spórolhatunk, akkor hajlamosak vagyunk félretenni lustaságunkat, jó fényben feltűntetve magunkat az asszony előtt.

    Természetesen a geotermikus rendszerek is mehetnek együtt a vegyes tüzeléssel. Ennek leggyakoribb példája a vízteres kandalló beépítése.

    Nézzük meg most, hogy mik azok a dolgok, amiket érdemes végiggondolni. Előnyök és hátrányok. Először is szögezzük le, hogy a kandallóban való tüzelés igenis csak rásegítés. (Hát persze ki akarna több mázsa fát behordani és elégetni a nappalijában?) Ezáltal csak egy érzelmi vágy beteljesedése. Ha már vízteres, akkor illik bekötni a meglévő fűtési rendszerbe.

    De hová? Hát a pufferbe.

    Ez nem csak azért jó mert a fűtésre is rásegít, hanem azért is mert használati melegvíz készítésre is fordítható. Nézzük meg azt, hogy mik azok a plusz dolgok, amit ilyenkor be kell építtetünk, meg kell fizetnünk. Először is a puffer. Lássuk be, puffer nem mindig kell a fűtési rendszerbe, bár belénk idegződött, hogy a geotermikus rendszerek elengedhetetlen kísérője, de alkalmazása családi ház esetén igenis meggondolandó. Másodszor két plusz csőszakasz, ami csöppet sem mondható rövidnek. A puffer és a gépészeti helyiség általában pincében, vagy távoli kazánházban van elhelyezve a nappalihoz képest. Igen, a kandallót a nappaliba szokták elhelyezni, ahol a legtöbbet tartózkodunk, és ahol a legnagyobb teret lehet vele fűteni. És ahol mindenki látja. Jogosan lehetünk büszkék rá, hiszen az ilyesmi mindenkinek tetszik, jó beszédtéma, és jó érzés.  Harmadszor szerelvények, idomok, keringtető szivattyú. Ezek nélkül nincs gépészet, bár nem olcsó dolgok. Negyedszer kémény. Be kell vallanom töredelmesen, hogy nem tudom, hogy mennyibe kerül egy kémény. Fogalmam sincs. Szerintem drága. Mindegy is, maradt még egy fontos plusz kiegészítő, a vezérlés. No, ez már tényleg sok. Pedig enélkül semmi értelme az egésznek. Amellett hogy üzemelteti (be-ki kapcsolja) és összehangolja a résztvevőket (ami egyébként nem kis feladat) kikerülhetetlenül fontos biztonsági funkciókat is ellát. Képzelje csak el, mi történik, ha felfőzi a vizet a rendszerében. No, nem direkt, csak egyszerűen elfelejti. Vagy például egy kevésbé izgalmas focimeccs közben elszundikál. Ez valószerű példa, idén is kétszer voltunk javítani vegyes tüzelésű fűtési rendszert, mert kicsit gömböc alakot kezdett felvenni a kazán.

    Szóval sok minden kell hozzá. Ezért megbonyolítja és megdrágítja a rendszert. Ezért a drágaságért sok mindent kapunk, már csak az a kérdés, hogy ebből a sok mindenből mi az, amire igazán szükségünk is van.  Na és mi lenne akkor, ha nem vízteres lenne a kandallónk, hanem csak olyan hagyományos. Tisztelt hallgatóim, akkor a kéményt még meg kell építeni. De semmi egyéb más előzőekben felsorolt elemet nem. Ennek a változatnak rengeteg előnye van. Szinte teljesen megkapja azt a megfoghatatlan fílinget a hozzá tartozó magas költségek nélkül.

    Tüzelni egyébként is szeretünk, valahogy az évezredeken keresztül belénk kódolt férfiúi gondoskodás érzetét éljük újra ilyenkor. Ezt tehát remekül összekombinálhatjuk a legkorszerűbb fűtési megoldásokkal.

    Csak az nem mindegy, hogy mennyiért.

    Üdvözlettel:

    a Geotermikus Hőszivattyú Csapata

    Írd meg észrevételeidet:  –>info@geotermikus-hoszivattyu.hu

    Lájkolj, ha tesztett a cikk, ajánld az ismerőseidnek!! –> Facebook

    Tags: , , , , ,

  • Стеклянная студия http://soglassie.com.ua/
  • изготовление значков, объемных наклеек и магнитов на заказ free-forum.com.ua
  • Top