Hívjon minket: 06 20 951 8696 | e-mail: info@geotermikus-hoszivattyu.hu

  • Коррекция детского аутизма в центре Мардалейшвили здесь
  • Лечение аутизма у детей в клинике здесь
  • Лечение всего-всего в Израиле http://service-med.com/
  • Árak, megtérülések

    (Ne dugja a fejét a homokba, mert a végén azt sem tudja, ki verte el a fenekét!)

    Geotermikus hasznosítással kapcsolatosan minden nap százan kérdezik meg a következőket:

    Mennyibe kerül?

    Hány év alatt térül meg?

    Mennyi az engedmény?

    Majd a következő ajánlatot kapjuk:

    – Ha nálam jó árat mondanak, megcsinálhatják referencia munkaként fél áron vagy ingyen.

    Nézzük először az árakat:

    50-60 évvel ezelőtt a világhírű magyar mérnök, Pattantyús professzor a hat méter hosszú mérnöki kézikönyv sorozatában a következőket írta le (ami ma is igaz):

    “A mindenkori komplett építési költség 20-25 %-a a gépész kiviteli költség. Az épület minőségét általában a burkolatok valamint a gépész berendezések minőségével lehet emelni, de ekkor az ár is emelkedik.”

    Mit jelent ez mai árakra lefordítva?

    Ma a komplett építési költség a következőképpen alakul (az árak a 2007-es évre vonatkoznak):

    (Mindenkitől, még az autógyáraktól is elnézést kérek, de a gépész kiviteli költséget legegyszerűbben az autókon, azok igényszintén és árán keresztül tudom elmagyarázni)

    A gépész kiviteli költségeket Ön is ki tudja számolni:

    1./

    Először adja össze épületének alapterületét

    (Az épület összes megépített alapterülete, a garázst és pincét is beleszámolva [m2])

    2./

    2007-ben az átlagos komplett kiviteli költség 250 000.-Ft/m2 volt. Természetesen ennél olcsóbb kivitelezés is van (de akkor minden ki van spórolva az épületből, ami fontos). A Statisztikai Hivatal szerint 2008-ban átlagosan 15%-ot emelkedik az épület piaci előállítási költsége. Tehát ez az átlagos ár már 287 ezer forint lesz.

    3./

    Nézzük, mekkora hányadot jelent az épületgépészeti költség a komplett kiviteli költségből? Pattantyús professzor 50 éve 20-25%-ot mondott. Ez ma is igaz. Figyelembe kell vennünk ugyanakkor, hogy az elmúlt évek során a legtöbbet az épületgépészet fejlődött. Padlófűtés, nap-, föld-, alternatív energia használata, speciális fűtés, hűtés, rekuperátoros hő visszanyerős szellőzés, stb. A nyílászárók, fal- és födémszerkezetek fejlődése, drágulása miatt egyre nő a lényegesen magasabb áron előállított épületek száma. Jó példa a Rózsadomb oldalában épülő, a Margithídról jól látható, volt SZOT szálló helyén épülő luxus apartman ház. Itt a lakások várható eladási ára 2.500.000.- Ft/m2 lesz. Hogy hányan tudják megvásárolni, kérdés, de már állítólag sok lakás le van kötve. Itt a hely, panoráma mellett fontos szerepet kap a csúcsminőségű épületgépészet is.

    4./

    Visszatérve az épületgépészeti árakra:

    Mi is van benne a komplett épületgépészetben?

    a./ Víz-csatorna rendszer

    b./ Csapadékvíz rendszer

    c./ Központi fűtés (energiatakarékos fűtési rendszer)

    d./ Hűtés

    e./ Uszodagépészet

    f./ Alternatív energia (napenergia, geotermikus energia, földenergia, hőszivattyús rendszer, stb.)

    g./ Központi porszívó rendszer

    h./ Szellőztető rendszer

    j./ Rekuperátoros szellőzés

    Most használjuk az autós hasonlatot!

    4.1/ Gépész kiviteli költség forintban Trabant szinten 45 000.-/m2.

    4.2/ Gépész kiviteli költség forintban Skoda szinten 55 000.-/m2.

    4.3/ Gépész kiviteli költség forintban Volkswagen szinten 65 000.-/m2.

    4.4/ Gépész kiviteli költség forintban Volvo szinten 75 000.-/m2

    4.5/ Gépész kiviteli költség forintban Full extra, szuper energiatakarékos csúcs S 600-as AMG Mercedes szinten 100 000.-Ft/m2-t is elérhet

    Ezek a számok megdöbbentőek, de tények!

    Tehát ha Ön egy 200 m2-es házat épít, annak a komplett gépészeti kiviteli költsége anyaggal, munkadíjjal, tokkal, vonóval, dákóval 9-20 millió forint között lesz! Minél nagyobb az épület, relatív annál olcsóbb, mivel a berendezéseknek van egy úgynevezett alapköltsége, ami kis lakásoknál relatív rárakódott költséget jelent.

    Amikor a beszélgetés során a megrendelők tájékoztatásánál ezeket az árakat ismertetem, jön az alkudozás:

    – A garázst is bele kell számolni? A pincét és közlekedőt nem lehet kivonni?

    Hangsúlyozom, ezek a szakmában eltöltött több mint 30 év tapasztalat számai, költségei. Lehet magunkat kábítani, lehet a fejünket homokba dugni, de ezzel csak azt érjük el, ha elverik a fenekünket, azt sem tudjuk, ki tette.

    Vannak olyanok is, aki még saját magukat is kábítják, még maguknak sem vallanak be – feleségükről nem is beszélve -, bizonyos költségeket, pl.:

    –Napokig tartó sorban állás egy-egy engedélyért, csúszópénz a gázműveknek, az építési hatóságnak, a kéményseprőnek, ebéd a kőművesnek, sör a      segédmunkásnak, kieső jutalék, amit nem kap meg a munkahelyen – hiszen az építkezés általában a munka rovására megy, amit nem díjaznak munkahelyünkön – és sorolhatnám napestig azokat a járulékos költségeket, amik egy mai, hazai építkezésen történnek.

    Szóval ezek a számok, ezek az árak. Tudom, hogy mindenkit elrettentenek, de tények. Jobb, ha szembenézünk vele. Természetesen hihetünk abban, hogy a mi esetünkben lényegesen kedvezőbbek lesznek a számok, az árak, de sok reményt ne fűzzünk hozzá.

    Amikor jön hozzám egy új megrendelő, minden esetben megkérdezem, milyen autója van? Természetesen szinte mindenki ugyanazt válaszolja:

    – Mi köze hozzá?

    – Semmi közöm hozzá – mondom mindig egy lépéssel hátrébb állva – de tudom, hogy mindenkinek az autója meghatározza a tulajdonos igényszintjét és pénztárcáját. Így azután könnyű előre belőni, hogy milyen szintű gépészetet kell neki tervezni.

    Tegnap pl. volt nálam egy nagyon nagy „Multi” vezérigazgatója, aki 400 m2-es házat épít. Kiszámoltuk, hogy az épületbe a hőszivattyús, fűtő-hűtő energiatakarékos AlphainnoTec hőszivattyús rendszer, ami 3 év alatt megtérül, három millió forinttal kerül többe, mint egy hagyományos gázzal működő, nem energiatakarékos fűtési-hűtési  rendszer.

    – Az nagyon drága – dőlt hátra a székén, két kézzel túrt bele az egyébként nagyon jól fésült frizurájába, szép lassan minden haja szála az égnek állt – az nagyon drága, ismételgette.

    Lesz ami lesz, itt az ideje, hogy megkérdezzem, milyen autóval jár.

    – Audi 6-ossal – válaszolt automatikusan, de még mindig égnek álló hajszálai visszarendezésével volt elfoglalva.

    – Az mennyibe került? – adtam meg neki a kegyelemdöfést.

    – Már nem emlékszem, 16-17 millió forint lehetett? – Nem emlékszik, hát igen arra nem emlékszik, mert lehet, hogy otthon az asszonynak húsz millió forint helyett csak tizenöt milliót vallott be.

    – Maga szerint három-négy év múlva mennyiért lehet eladni? – szemtelenkedtem tovább.

    – Öt-hat millióért – válaszolt türelmetlenül, mert még a kiakadás állapotában volt a plusz három millió miatt.

    Vagyis évente veszít egy autón közel annyit, amennyivel ez a hőszivattyús berendezés többe kerül. A berendezés három évente megtermeli magát, közel ötven vagy száz évig örömet okoz, s akkor, amikor már menetrendszerűen télen gázhiányra hivatkozva nem vagyunk biztonságban, bármikor az orosz elzárhatja a gázt, akkor ez a plusz három millió a drága? Ha, mint tavalyelőtt az ukránok, két hétig nem kapunk gázt (mert ha sokat szemtelenkedünk az oroszokkal, ránk is ez vár), két hét alatt mennyi kárt okoz, ha nincs fűtésünk? Mennyi kárt okoz, ha lakásunkban elfagynak a vezetékek, miközben mi gyanútlanul síelünk valamelyik méregdrága osztrák síparadicsomban? Mert ugye tudjuk, az Alpokban síelni egy hétre a családdal minimum 500 000.-Ft, de hát az nem drága.

    Önök is így gondolják?

    Nézzük ezek után az árakat

    Egy hagyományos gázfűtésre, mire működik lakásunkban, mennyi pénzt kell elköltenünk?

    Gázkészülék és a gázbekötéshez tartozó költségek
    Teljesítmény 20 Kw
    Gázkazán ára 350 000 Ft
    Kémény ára 500 000 Ft
    Közmű hozzájárulási dij 130 000 Ft
    Gázbekötési díj 90 000 Ft
    Gázcső szerelési anyag 150 000 Ft
    Gázóra bekötési díj 57 000 Ft
    Gáz szerelési munkadíj 200 000 Ft
    Gáz Meo átvételkor 70 000 Ft
    Elektromos retesz, EPH mérés ára 35 000 Ft
    Kéményseprő szakvélemény 50 000 Ft
    Kémény átvétel, meo, ellenőrzés 60 000 Ft
    Forgalomtechnikai tervek, engedélyezések 60 000 Ft
    Kötelező légbeeresztő szelepek 130 000 Ft
    Beüzemelési költség, nyomáspróba 50 000 Ft
    Összesen gázkazán körüli költségek 1 932 000 Ft

    Egy ismerősöm most építkezett Nagykovácsiban. Mire mindent kifizetett, ami a gázzal kapcsolatos, közmű hozzájárulással együtt közel 3,5 millióba fájt neki.

    Természetesen, ha az épület nagyobb, a költségek is nőnek. Nagyobb kémény, nagyobb gázkazán, nagyobb járulékos költségek, stb. A költségek között is nagyon sok olyan tétel van, amit hajlamosak vagyunk elfelejteni. Az engedélyezéshez tartozó idegeskedéseket, csúszópénzeket mindig kifelejtjük a számolandó költségeinkből.

    Ha az épület hűtését is meg akarjuk oldani, az további két millió forintot jelent. Ez tehát azt jelenti, hogy egy 200 m2-es épületnek a hőellátását, fűtését, hűtését közel négy millió forintból tudjuk megoldani. Ebben természetesen nincsenek benne a radiátorok, padlófűtés, víz-, csatorna csövek, stb.

    A költségeket nagyon nagymértékben befolyásolja, hogy mennyire vezérelt épületünk fűtése, hűtése. A lakásban csak egy szoba-termosztát van és az vezérel mindent, vagy minden szinten, netán minden szobában elhelyezünk egy-egy ilyen kis hőmérséklet szabályozó egységet? Minden szoba-termosztáthoz tartozik, un. beavatkozó szerv, szivattyú, golyóscsap, vezérlő elektronika, melyek mind plusz költséget jelentenek az építtetőnek.

    Először, amikor a német, mint már említett szuper energia takarékos berendezéseket forgalmazó Roth céggel felvettem a kapcsolatot, ők annyi szoba-termosztát beépítését javasolták, ahány szoba a lakásban van.

    – Megbolondultatok – írtam pánikszerűen a németeknek – Magyarországon nincs ennyi pénze az embereknek.

    – András, számold ki – jött a válasz – mennyi energiát spórolsz meg, ha minden szobában külön termosztát van és mindenhol csak annyit és akkor fűtesz, amennyire kell! Minek fűtöd éjszaka a nappalit és minek fűtöd nappal a hálószobát?

    Elgondolkoztam, maximálisan igazuk van. Tudnak valamit ezek a németek.

    Nagyon is tisztában kell lennünk, hogy épületünkben az egymástól független életterekben mikor és mennyire kell fűtenünk, ill. hűtenünk. Sok esetben már az első évben megtérült a sok termoszát a lakásban.

    Amióta az energia árak ilyen gátlástalanul és drasztikusan emelkednek, át kell értékelnünk méretezési és tervezési elveinket!


    A cikk írója dr. Léderer András, az Ő beleegyezésével került fel a honlapra.
    Az eredeti cikk itt található meg: http://hoszivattyu.org/?arak
    www.thermo.hu, www.geosolar.hu


  • Стеклянная студия http://soglassie.com.ua/
  • изготовление значков, объемных наклеек и магнитов на заказ free-forum.com.ua
  • Top