• kitchen sponges
 • Árak, megtérülések

  2012. március 29. Hírek 13 hozzászólás

  (Ne dugja a fejét a homokba, mert a végén azt sem tudja, ki verte el a fenekét!)

  Geotermikus hasznosítással kapcsolatosan minden nap százan kérdezik meg a következőket:

  Mennyibe kerül?

  Hány év alatt térül meg?

  Mennyi az engedmény?

  Majd a következő ajánlatot kapjuk:

  – Ha nálam jó árat mondanak, megcsinálhatják referencia munkaként fél áron vagy ingyen.

  Nézzük először az árakat:

  50-60 évvel ezelőtt a világhírű magyar mérnök, Pattantyús professzor a hat méter hosszú mérnöki kézikönyv sorozatában a következőket írta le (ami ma is igaz):

  “A mindenkori komplett építési költség 20-25 %-a a gépész kiviteli költség. Az épület minőségét általában a burkolatok valamint a gépész berendezések minőségével lehet emelni, de ekkor az ár is emelkedik.”

  Mit jelent ez mai árakra lefordítva?

  Ma a komplett építési költség a következőképpen alakul (az árak a 2007-es évre vonatkoznak):

  (Mindenkitől, még az autógyáraktól is elnézést kérek, de a gépész kiviteli költséget legegyszerűbben az autókon, azok igényszintén és árán keresztül tudom elmagyarázni)

  A gépész kiviteli költségeket Ön is ki tudja számolni:

  1./

  Először adja össze épületének alapterületét

  (Az épület összes megépített alapterülete, a garázst és pincét is beleszámolva [m2])

  2./

  2007-ben az átlagos komplett kiviteli költség 250 000.-Ft/m2 volt. Természetesen ennél olcsóbb kivitelezés is van (de akkor minden ki van spórolva az épületből, ami fontos). A Statisztikai Hivatal szerint 2008-ban átlagosan 15%-ot emelkedik az épület piaci előállítási költsége. Tehát ez az átlagos ár már 287 ezer forint lesz.

  3./

  Nézzük, mekkora hányadot jelent az épületgépészeti költség a komplett kiviteli költségből? Pattantyús professzor 50 éve 20-25%-ot mondott. Ez ma is igaz. Figyelembe kell vennünk ugyanakkor, hogy az elmúlt évek során a legtöbbet az épületgépészet fejlődött. Padlófűtés, nap-, föld-, alternatív energia használata, speciális fűtés, hűtés, rekuperátoros hő visszanyerős szellőzés, stb. A nyílászárók, fal- és födémszerkezetek fejlődése, drágulása miatt egyre nő a lényegesen magasabb áron előállított épületek száma. Jó példa a Rózsadomb oldalában épülő, a Margithídról jól látható, volt SZOT szálló helyén épülő luxus apartman ház. Itt a lakások várható eladási ára 2.500.000.- Ft/m2 lesz. Hogy hányan tudják megvásárolni, kérdés, de már állítólag sok lakás le van kötve. Itt a hely, panoráma mellett fontos szerepet kap a csúcsminőségű épületgépészet is.

  4./

  Visszatérve az épületgépészeti árakra:

  Mi is van benne a komplett épületgépészetben?

  a./ Víz-csatorna rendszer

  b./ Csapadékvíz rendszer

  c./ Központi fűtés (energiatakarékos fűtési rendszer)

  d./ Hűtés

  e./ Uszodagépészet

  f./ Alternatív energia (napenergia, geotermikus energia, földenergia, hőszivattyús rendszer, stb.)

  g./ Központi porszívó rendszer

  h./ Szellőztető rendszer

  j./ Rekuperátoros szellőzés

  Most használjuk az autós hasonlatot!

  4.1/ Gépész kiviteli költség forintban Trabant szinten 45 000.-/m2.

  4.2/ Gépész kiviteli költség forintban Skoda szinten 55 000.-/m2.

  4.3/ Gépész kiviteli költség forintban Volkswagen szinten 65 000.-/m2.

  4.4/ Gépész kiviteli költség forintban Volvo szinten 75 000.-/m2

  4.5/ Gépész kiviteli költség forintban Full extra, szuper energiatakarékos csúcs S 600-as AMG Mercedes szinten 100 000.-Ft/m2-t is elérhet

  Ezek a számok megdöbbentőek, de tények!

  Tehát ha Ön egy 200 m2-es házat épít, annak a komplett gépészeti kiviteli költsége anyaggal, munkadíjjal, tokkal, vonóval, dákóval 9-20 millió forint között lesz! Minél nagyobb az épület, relatív annál olcsóbb, mivel a berendezéseknek van egy úgynevezett alapköltsége, ami kis lakásoknál relatív rárakódott költséget jelent.

  Amikor a beszélgetés során a megrendelők tájékoztatásánál ezeket az árakat ismertetem, jön az alkudozás:

  – A garázst is bele kell számolni? A pincét és közlekedőt nem lehet kivonni?

  Hangsúlyozom, ezek a szakmában eltöltött több mint 30 év tapasztalat számai, költségei. Lehet magunkat kábítani, lehet a fejünket homokba dugni, de ezzel csak azt érjük el, ha elverik a fenekünket, azt sem tudjuk, ki tette.

  Vannak olyanok is, aki még saját magukat is kábítják, még maguknak sem vallanak be – feleségükről nem is beszélve -, bizonyos költségeket, pl.:

  –Napokig tartó sorban állás egy-egy engedélyért, csúszópénz a gázműveknek, az építési hatóságnak, a kéményseprőnek, ebéd a kőművesnek, sör a      segédmunkásnak, kieső jutalék, amit nem kap meg a munkahelyen – hiszen az építkezés általában a munka rovására megy, amit nem díjaznak munkahelyünkön – és sorolhatnám napestig azokat a járulékos költségeket, amik egy mai, hazai építkezésen történnek.

  Szóval ezek a számok, ezek az árak. Tudom, hogy mindenkit elrettentenek, de tények. Jobb, ha szembenézünk vele. Természetesen hihetünk abban, hogy a mi esetünkben lényegesen kedvezőbbek lesznek a számok, az árak, de sok reményt ne fűzzünk hozzá.

  Amikor jön hozzám egy új megrendelő, minden esetben megkérdezem, milyen autója van? Természetesen szinte mindenki ugyanazt válaszolja:

  – Mi köze hozzá?

  – Semmi közöm hozzá – mondom mindig egy lépéssel hátrébb állva – de tudom, hogy mindenkinek az autója meghatározza a tulajdonos igényszintjét és pénztárcáját. Így azután könnyű előre belőni, hogy milyen szintű gépészetet kell neki tervezni.

  Tegnap pl. volt nálam egy nagyon nagy „Multi” vezérigazgatója, aki 400 m2-es házat épít. Kiszámoltuk, hogy az épületbe a hőszivattyús, fűtő-hűtő energiatakarékos AlphainnoTec hőszivattyús rendszer, ami 3 év alatt megtérül, három millió forinttal kerül többe, mint egy hagyományos gázzal működő, nem energiatakarékos fűtési-hűtési  rendszer.

  – Az nagyon drága – dőlt hátra a székén, két kézzel túrt bele az egyébként nagyon jól fésült frizurájába, szép lassan minden haja szála az égnek állt – az nagyon drága, ismételgette.

  Lesz ami lesz, itt az ideje, hogy megkérdezzem, milyen autóval jár.

  – Audi 6-ossal – válaszolt automatikusan, de még mindig égnek álló hajszálai visszarendezésével volt elfoglalva.

  – Az mennyibe került? – adtam meg neki a kegyelemdöfést.

  – Már nem emlékszem, 16-17 millió forint lehetett? – Nem emlékszik, hát igen arra nem emlékszik, mert lehet, hogy otthon az asszonynak húsz millió forint helyett csak tizenöt milliót vallott be.

  – Maga szerint három-négy év múlva mennyiért lehet eladni? – szemtelenkedtem tovább.

  – Öt-hat millióért – válaszolt türelmetlenül, mert még a kiakadás állapotában volt a plusz három millió miatt.

  Vagyis évente veszít egy autón közel annyit, amennyivel ez a hőszivattyús berendezés többe kerül. A berendezés három évente megtermeli magát, közel ötven vagy száz évig örömet okoz, s akkor, amikor már menetrendszerűen télen gázhiányra hivatkozva nem vagyunk biztonságban, bármikor az orosz elzárhatja a gázt, akkor ez a plusz három millió a drága? Ha, mint tavalyelőtt az ukránok, két hétig nem kapunk gázt (mert ha sokat szemtelenkedünk az oroszokkal, ránk is ez vár), két hét alatt mennyi kárt okoz, ha nincs fűtésünk? Mennyi kárt okoz, ha lakásunkban elfagynak a vezetékek, miközben mi gyanútlanul síelünk valamelyik méregdrága osztrák síparadicsomban? Mert ugye tudjuk, az Alpokban síelni egy hétre a családdal minimum 500 000.-Ft, de hát az nem drága.

  Önök is így gondolják?

  Nézzük ezek után az árakat

  Egy hagyományos gázfűtésre, mire működik lakásunkban, mennyi pénzt kell elköltenünk?

  Gázkészülék és a gázbekötéshez tartozó költségek
  Teljesítmény 20 Kw
  Gázkazán ára 350 000 Ft
  Kémény ára 500 000 Ft
  Közmű hozzájárulási dij 130 000 Ft
  Gázbekötési díj 90 000 Ft
  Gázcső szerelési anyag 150 000 Ft
  Gázóra bekötési díj 57 000 Ft
  Gáz szerelési munkadíj 200 000 Ft
  Gáz Meo átvételkor 70 000 Ft
  Elektromos retesz, EPH mérés ára 35 000 Ft
  Kéményseprő szakvélemény 50 000 Ft
  Kémény átvétel, meo, ellenőrzés 60 000 Ft
  Forgalomtechnikai tervek, engedélyezések 60 000 Ft
  Kötelező légbeeresztő szelepek 130 000 Ft
  Beüzemelési költség, nyomáspróba 50 000 Ft
  Összesen gázkazán körüli költségek 1 932 000 Ft

  Egy ismerősöm most építkezett Nagykovácsiban. Mire mindent kifizetett, ami a gázzal kapcsolatos, közmű hozzájárulással együtt közel 3,5 millióba fájt neki.

  Természetesen, ha az épület nagyobb, a költségek is nőnek. Nagyobb kémény, nagyobb gázkazán, nagyobb járulékos költségek, stb. A költségek között is nagyon sok olyan tétel van, amit hajlamosak vagyunk elfelejteni. Az engedélyezéshez tartozó idegeskedéseket, csúszópénzeket mindig kifelejtjük a számolandó költségeinkből.

  Ha az épület hűtését is meg akarjuk oldani, az további két millió forintot jelent. Ez tehát azt jelenti, hogy egy 200 m2-es épületnek a hőellátását, fűtését, hűtését közel négy millió forintból tudjuk megoldani. Ebben természetesen nincsenek benne a radiátorok, padlófűtés, víz-, csatorna csövek, stb.

  A költségeket nagyon nagymértékben befolyásolja, hogy mennyire vezérelt épületünk fűtése, hűtése. A lakásban csak egy szoba-termosztát van és az vezérel mindent, vagy minden szinten, netán minden szobában elhelyezünk egy-egy ilyen kis hőmérséklet szabályozó egységet? Minden szoba-termosztáthoz tartozik, un. beavatkozó szerv, szivattyú, golyóscsap, vezérlő elektronika, melyek mind plusz költséget jelentenek az építtetőnek.

  Először, amikor a német, mint már említett szuper energia takarékos berendezéseket forgalmazó Roth céggel felvettem a kapcsolatot, ők annyi szoba-termosztát beépítését javasolták, ahány szoba a lakásban van.

  – Megbolondultatok – írtam pánikszerűen a németeknek – Magyarországon nincs ennyi pénze az embereknek.

  – András, számold ki – jött a válasz – mennyi energiát spórolsz meg, ha minden szobában külön termosztát van és mindenhol csak annyit és akkor fűtesz, amennyire kell! Minek fűtöd éjszaka a nappalit és minek fűtöd nappal a hálószobát?

  Elgondolkoztam, maximálisan igazuk van. Tudnak valamit ezek a németek.

  Nagyon is tisztában kell lennünk, hogy épületünkben az egymástól független életterekben mikor és mennyire kell fűtenünk, ill. hűtenünk. Sok esetben már az első évben megtérült a sok termoszát a lakásban.

  Amióta az energia árak ilyen gátlástalanul és drasztikusan emelkednek, át kell értékelnünk méretezési és tervezési elveinket!


  A cikk írója dr. Léderer András, az Ő beleegyezésével került fel a honlapra.
  Az eredeti cikk itt található meg: http://hoszivattyu.org/?arak
  www.thermo.hu, www.geosolar.hu


  Share this Post!


  13 Hozzászólások

  • Baltás Zsuzsa
   2012. március 29.

   Engem a geotermikus hőszivattyú ára, a beállítás esetén jelentkező költségek várható ára érdekel.
   Érthetően, röviden, lényegre törően.

  • admin
   2012. április 5.

   Tisztelt Zsuzsa!
   Email-ben válaszoltam.

   Üdv,

  • Pálffy Tibor
   2012. április 27.

   T. Cím!
   Fiam egy 10 éve épült 48 lakásos, központi fűtésű és központi meleg használati víz szolgáltató társasházban él a Pasaréti tér közelében. Feltételezem, hogy egy függőlegesen lefúrt geotermikus hőszivattyút utólag is rá lehet csatlakoztatni a fűtési és/vagy a meleg vizes rendszerére. Kérdésem, mekkora költséget jelentene csak a hőszivattyú létesítése, ami rásegítene v. megoldaná teljes egészében a fűtést és a meleg használati víz szolgáltatást. A csatlakozási költséget azért nem kérdem, mivel azt csak a helyi adottságok ismeretében határozható meg. Szíves válaszukat várva: P.T.

   • admin
    2012. június 17.

    Tisztelt Tibor!

    Kérem írja meg az e-mail címünkre telefonszámát, és beszéljük meg személyesen a dolgokat. A honlap menedzselése jelenleg nem teljesen kiforrott, és az e-mailes, telefonos kapcsolatfelvétel lényegesen gyorsabb.

    Üdv,

  • Kertész Tamás
   2012. április 30.

   Debrecen-Bánkon tervezünk favázas könnyűszerkezetes házat építeni. Alapterület kb. 40-50m2, földszint+emelet, szóval összesen 80-100m2.
   Valamennyi pénzt rá tudunk szánni a megújuló energiák hasznosítására:1. tervezünk napkollektor felszerelését és 2. viszonylag olcsó megoldásként ajánlották a talajszonda beépítését, de nem ismerem a kivitelezés és anyagköltség számait. Küldenének hozzávetőleges árajánlatot (-tól, -ig) egy alap berendezés kulcsrakész beépítésére? Tudom, hogy több sarokszámra lenne szükség a pontos számításokhoz, de én most leginkább azt szeretném tudni, hogy egyáltalán gondolkodhatok-e egy ilyen szerkezetben, vagy anyagilag nem megléphető?! Köszönettel: KT

   • admin
    2012. június 17.

    Tisztelt Tamás!

    Kérem írja meg az e-mail címünkre telefonszámát, és beszéljük meg személyesen a dolgokat. A honlap menedzselése jelenleg nem teljesen kiforrott, és az e-mailes, telefonos kapcsolatfelvétel lényegesen gyorsabb.

    Üdv,

  • Biktor
   2012. május 22.

   Ugye nem gondolta komolyan hogy egy pl 240 nm ház gépészeti költsége Trabant szinten 11,5 millió? Miről beszél ember? Vannak Önnek megrendelései? 240 nm Budapest melletti ház gépészeti költsége 5 000 m falfűtéssel, gázfűtéssel hűtésre előkészítve komplett víz gáz csatorna, 3,6 millió volt. Miről beszél? Szomszéd hőszivattyús rendszere 160 nm házra 6-7 millió. havi villanyszámlája 45 000 átalányban. nekem gáz + villany 28 000 + 16 000 azaz ugyanott vagyunk. Mikor is térül meg? Még egyszer kérdem, miről beszél?

   • admin
    2012. június 17.

    Tisztelt Biktor!

    Ugye nem gondolja komolyan, hogy válaszra méltatom, a gúnyos, lekezelő hangvétele miatt?

    Üdv,

  • Madison
   2012. október 28.

   Üdvözletem
   Én családi házba lakom 150nm, hőszigetelt ,gáztöltésű müanyag ablakok.
   szemezgetek a hőszivattyúval de még csak érdeklödésnél tartok
   padlófütésem is van és radiátor is ,gáz 28Kw és vegyes kazánnal 25Kw
   nagy a kert de tele wan gyümölcsfával ,max kutat lehetne fúrni wagy talajszonda (esetleg a használatba nem lévő szenyviz aknába 12köbméter, letekert csőrendszer nem e hozzá köthető hőcserélönek)
   levegős megoldás nem szimpatikus mert kicsi a COP ja és minusz 20nál gázt kell ugyis használni 🙁
   3fázis wan

   kérdéseim ,mai áron mibe kerülnek a nekem waló rendszerek ?
   a megtérülési kltsg nem érdekel ,
   hanem az hogy ezzel a rendszerrel mekkora havi villanyszámlám lesz ?

   jelenleg 32ezer havi átalány gázt fizetek ha keveset fütök fával (havi 2-3 nap) nem kapok vissza ebböl. melegviz és sütés-főzés ebből kb 4000
   22fokon van a termosztát programozható, hütő fütö klima van a tetőtérbe
   villanyszámlám 14ezer
   300 literes pufferem van a vegyes kazánhoz.

   ja Renault Megane Scenicem wan 🙂 nem új.
   járunk sielni de skodáékhoz csak 🙂
   meg néha dáciához 🙂
   értem a poénokat
   tisztelettel wárom válaszát
   addig is nézelödök olvasgatok neten ezekről

   • admin
    2012. november 5.

    Tisztelt Madison!

    Emailben válszoltam!

    Üdv,Marján Ferenc

  • Béla
   2012. december 20.

   Engem is a geothermal fűtés/melegvíz érdekel; 170nm alapterületű családi ház. Hőveszteség mintegy 15-20 KCal/h.

   A 3 millió töblettkötség nem számít. Nincsen autóm, megspóroltam. 🙂

   • admin
    2012. december 21.

    Tisztelt Béla!

    Nekem a 20 KCal/ vagy kCal..kevésnek tűnik.

    Keressen fel telefonon és megbeszéljük a mit, hogyan, mennyiért valósítanánk meg.

    Üdv, Marján Ferenc

  • Guoth Zsuzsa
   2013. június 26.

   Mennyibe kerülne egy kis régi családi ház legolcsóbb alternatív fűtési rendszerének komplett kiépítése és beüzemeltetése? Melyik fűtési rendszer lenne a legmegfelelőbb a gázkonvektor lecserélése után?
   Üdvözlettel: G.Zs.

 • стеклянные двери
 • стеклянные перегородки
 • стеклянные лестницы
 • шкафы-купе Днепропетровск
 • изделия из нержавеющей стали Днепропетровск
 • кухни днепропетровск
 • шкафы-купе днепропетровск
 • офисная мебель днепропетровск
 • торговое оборудование днепропетровск
 • корпусная мебель днепропетровск
 • бизнес тренинг
 • ораторское мастерство
 • Read previous post:
  Koscsó Balázs, Miskolc

  Close