Hívjon minket: 06 20 951 8696 | e-mail: info@geotermikus-hoszivattyu.hu

  • Коррекция детского аутизма в центре Мардалейшвили здесь
  • Лечение аутизма у детей в клинике здесь
  • Лечение всего-всего в Израиле http://service-med.com/
  • 10 hiba amit elkövethetsz!

    Tíz hiba, amit Önnek nem muszáj elkövetnie az építkezés során!

    A geotermikus fűtési rendszerek építése sok műszaki és technikai dolog együttműködésének eredménye. Egy hatékony, korszerű rendszer kiszolgálja tulajdonosának minden igényét mindamellett a gazdaságosság mindenütt fontos alapkövetelmény. Az utóbbi pár év alatt megfordultunk sok helyen. Hajmeresztő dolgokat is láttunk. Itt az idő ebből tanulni, következtetéseket levonni.  Okuljon ön is mások hibáiból, bosszankodjon kevesebbet, spóroljon energiát, és pénzt. No, lássuk akkor szép sorjában.

    1.      Hajlamosak vagyunk túl bonyolítani a dolgokat.

    Sok helyen azt tapasztaltam, hogy bizony sok olyan igénye van megrendelőinknek, melyek később egyáltalán nem lesznek fontosak neki, vagy nem használ ki. Emiatt bonyolult lesz a rendszer, és természetesen drága. Egy jó példa erre, hogy sokan szeretnék házukba helyiségenkénti hőmérséklet szabályzást. Ez bonyolítja a rendszert, de általában az egy-kétfokos hőmérséklet különbség megvalósulása (megszokása) után senki nem foglakozik szabályzással. Egyszerűen megoldható ez a kérdés úgy, hogy a fűtési rendszer osztóján állítjuk be a szükséges szobahőmérsékletet. Ezt egyszerűen megtehetjük magunk is, nem kell ezért kihívni a fűtésszerelő szakembert. Vízteres kandalló beépítéseàez is külön téma lesz.

    2.      Puffer tartály.(erre már kitértem egy külön hozzászólásban)

    Sokan szeretnének puffer tartályt beépíttetni rendszerükbe, mondván, hogy az kell, mert mindenhol szokott lenni. Igen, ez egy gyakori jelenség, én mégis azt mondom, hogy legyünk körültekintőek. A rendszerünk hatékonyságát viszont biztos, hogy rontani fogja. Hogy miért?
    1-Kell egy plusz keringtető szivattyú. Ő pénzbe kerül, és áramot is fogyaszt.
    2- A tartálynak is van valamennyi hővesztesége. Ezzel azt a helyiséget fűtjük, amit egyébként nem biztos, hogy megtennénk.
    3- Magasabb előremenő vízhőmérsékletre kényszerítjük a hőszivattyúnkat, mint ami minimálisan szükséges. Ez bizony Kemény COP-be kerül.
    Vannak természetesen helyzetek, amikor nem kerülhetjük el az alkalmazását.

    3.      Szonda-mennyiség meghatározás.

    Tervezők gyakran hajlamosak a „költségkímélő” megoldásokat szem előtt tartani. Ezzel nincs is semmi baj. Azt viszont le kell szögeznünk, hogy a rendelkezésre álló hőmennyiség, az nem mindegy, hogy mennyi. Ha lehetőségünk van szondateljesítmény mérést végeztetni, akkor ez egy korrekt megoldás. Ha nincs, akkor ragaszkodjunk az 50 W/méter értékhez. Ez bizony 100 méternyi dupla U csöves 32-es szondánál 5kw-ot jelent. Csak. Tehát egy 10 kw-os hőszivattyúhoz 2 db  kell minimum. Az általuk épített rendszereknél még soha nem volt példa a 0 C°alatti üzemi hőmérsékletre. De 5 C° fölöttire annál inkább. Higgye el, megtérül!

    4.      Gyakran a nagy spórolásban engedjük kivitelezőnket kiviteli terv nélkül dolgozni.

    Kiviteli terv egy nagyon fontos dolog. Tervezéssel valóban nagyon sokat lehet spórolni, bár nem kerül kevés pénzbe egy ilyen terv. Egyrészt ez alapján pontosan összehasonlíthatóak lesznek a beérkezett árajánlatok. Minden cég ugyanarra a műszaki tartalomra áraz, nem hallunk olyat, hogy „ezt mi így meg így szoktuk”. És kiderül a munkálatok alatt, hogy ez meg ez a tétel nincs benne a vállalási díjban.
    A másik fontos dolog, hogy pontosan ellenőrizhetjük a munkálatok menetét. Minden tervtől való eltérést meg kell beszélni.
    A harmadik fontos dolog, hogy a terv sokat segít a kivitelező munkájában. Biztosítható a lehető legkevesebb csőszakasz (áramlási ellenállás, iránytörés) beépítése, valamint a fő elemek elhelyezése is könnyebben, ideálisan meghatározható. Jut eszembe! Családi ház építésekor szakági, kiviteli terv (pont a fent említett okok miatt) kötelező. Az építési hatóság ellenőrzi, ellenőrizheti.

    5.      Épületenergetika-vezérlés kérdése.

    Sokan azt gondolják, hogy a drága és szuper mindent-tudó hőszivattyú vezérlő majd levezérli a ház komplett energia-automatizálását. Ez nem mindig van így. Sok mindent tudnak a mai hőszivattyú vezérlők, fel se lehetne sorolni. Én inkább azokat sorolom amint nem.  Szóval a vízteres kandalló fűtésrásegítését. Nem vezérli a medencefűtést sem. És még a napkollektor működését sem. Ahol vegyes tüzelésű kazán van, ott természetesen azt sem. A gázkazánt alapvetően nem, de kisebb finomító eljárásokkal karöltve megoldható. 
    Általában mondható, hogy ahol több keringtető szivattyú (esetleg több termosztát) van, ott már külső rendelkezés kell, természetesen a hőszivattyú vezérlőjével közösen.
    Mindenesetre ez nem olyan kérdés, amit ki lehetne kerülni. Mindenképpen megoldandó kérdéskör, tessék tárgyalni. 
    Sajnos ezek mindig utólag derülnek ki, jobb az ilyen vitáknak elejét venni, még a konfontációk előtt.

     6.      Előre tisztázni kell a felelősség kérdését.

    A fűtésszerelő azért felel, hogy ne csepegjenek a kötések, és hogy egyenesen álljanak a csövek a falon.za fea a falra. a tervben szereplő anyagokat aka A tervező azért kapja a pénzét, hogy az egészrendszer és a részegységek összehangoltan működjenek. A hőszivattyú forgalmazója vállalja a garanciát a tőle vásárolt gépre. A szondafúrók azért felelnek, hogy az általuk készített hőforrás ne szivárogjon, illetve a furat legyen feltöltve megfelelően.  Ez így kézenfekvőnek tűnik,de azért mégis érdemes előre letisztázni ezt a résztvevőkkel.

     7.      Igyekezzünk minél kevesebb kivitelezőt, szakági szakembert foglalkoztatni.

     A szükséges garanciát könnyebb érvényesíteni kevesebb résztvevőn, mint az egymásra mutogatást hallgatni. Nem lesz akkora jövésmenés se a házában, és így még talán az árat is rugalmasabban lehet kialkudni.

     8.      Gyakran nem raknak fel elég hőleadó felületet.

    Ez bizony ugyan olyan fontos kérdés, mint a szondamennyiség. Minél nagyobb mennyiségi falfűtésünk van, minél több a radiátor, minél nagyobb padlófűtés felületünk van, annál alacsonyabb előremenő vízhőmérséklet szükséges. Mit jelent ez a gyakorlatban? Ideális a teljes ház padlófűtése. Kiegészítve persze a külső falak falfűtésével. Ilyen esetekben nem ritka a 30 C° alatti előremenő hőmérséklet sem. Igen, a szobákba is padlófűtés.  Nem lesz magasabb a felületi hőmérséklete 24-26 C°-nál, viszont annyira megemeli a komfortérzetét, hogy az semmihez sem hasonlítható. Emellett nem lesz a szálló por a levegőben, nem kell asztma jellegű betegségektől tartania.  A manapság divatos laminált padlók és szalagparketták remekül viselik az ilyen alkalmazást. A több hőleadó felület tehát jó! De nem szabad ezzel sem túlzásokba esni!

    9.      Hajlamosak vagyunk elszórni dolgainkat, papírjainkat.

    Ha csak teheti, készítsen feljegyzéseket, fotókat. Dokumentálja az építkezés menetét.
    Sok olyan helyzet van, amikor egy kis feljegyzés, vagy egy fotó nagyon fontos. Például talajszonda fölé nem „illik” fát ültetni stb. Egy ilyen rendezőmappában tárolhatja a garanciajegyeket, kezelési útmutatókat, számlákat, minden olyan dolgot, amire még később szüksége lehet, és a hőszivattyús fűtéséhez kapcsolódó dolgokat tartalmazza.

    10.Igenis követelje meg a garanciát.

    Ha teheti, akkor rögzítse ezt írásban is. Csak az a cég fog önnek valós garanciát ígérni, aki a területén belül megfelelő sikerességgel, tapasztalattal rendelkezik. Hosszú távú partnerek közt ez természetes. Aki viszont vonakodik ezt megtenni, okkal feltételezhetően gondot hagyhat a megrendelő nyakában. Az ilyen cég általában olcsóbb a konkurensektől, viszont a kivitelezés-műszaki átadás utáni elérhetősége is korlátozott.

    Üdvözelettel: Geotermikus Hőszivattyú

    Tags: , , , , ,

  • Стеклянная студия http://soglassie.com.ua/
  • изготовление значков, объемных наклеек и магнитов на заказ free-forum.com.ua
  • Top